Video Of Day

Son Paylaşılanlar

32 BİT VE 64 BİT NEDİR ?



32 BİT VE 64 BİT NEDİR ?
En basit tanımıyla 32 ve 64-bit tanımı, İşletim sisteminizin ram adresleyebilme yeteneğidir. 32-bit sistemler en fazla 4 GB'a kadar Ram destekler. 64-bit ise 128 GB'a kadar fiziksel Ram destekler.

Windows Xp den sonra 32 bit 64 bit kelimelerini çokça duymaya başladık ve windows vista, windows 7 ve son olarak windows 8 ile beraber 64 bit windows sürümleri başta olmak üzere programlar 64 bit olmaya başladı. 32 bit ve 64 bit İşlemcinin mimarisini ifade eder. Yani x86 tabanlı işlemci yapılarında kullanılan mimari ile x64 tabanlı işlemci mimarisi farklıdır.Buda veri işleme farklarını ve sistem çalışma mantığını farklı kılmaktadır.

32 bit 64 bit farkı nedir?
Bu fark tamamen işlemci yapısı ile alakalıdır.Yani 32 bit 64 bite dönüştürülemez yada tersi. Ancak 64 bit 32 biti destekler yani 64 bit bir işlemci yapınız var ve 32 bit bir program yada işletim sistemi kullanabilirsiniz.

Ancak 32 bit bir sistemde 64 bit program kullanamazsınız.Performans farkları olabilmektedir.

Çalışma farkları nedir?
64 bit bir işlemci veri işleme hızı açısından daha hızlıdır ancak bu işlem için daha fazla RAM belleğe ihtiyaç duyar.Veri işleme yapısı gereği bu iş için Hard disc yerine Ram belleği kullanır.

Sürücülerin durumu nedir?
Windows‘un 64-bit bir sürümüyle çalışmaları için tüm aygıtların sürücülerinin 64-bit olması gerekir.

Hangisi daha avantajlıdır?
64-bit bir bilgisayar 32-bit bir bilgisayarın iki katı kadar bilgi işleyebilir ve önemli miktarda daha fazla rastgele erişim belleğine (RAM) sahip olabilir. Video, büyük veritabanı aramaları veya karmaşık hesaplamalar ve büyük miktarda bellek gerektiren oyunlar ve başka programlarla çalışıyorsanız, 64-bit bir bilgisayar iyi bir seçim olabilir. Ancak, 32-bit bir bilgisayar da çoğu programla çok iyi çalışır. Örneğin, elektronik tablo programları, web tarayıcıları ve sözcük işleme programları, 32-bit ve 64-bit bilgisayarlarda hemen hemen aynı hızda çalışır.